Officina della Bistecca – Dario Cecchini’s meat feast

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2009

As I promised, I continue with the meat feast that Dario Cecchini offers to his guests in his one year old “Officina della Bistecca”. The evening I visited Officina, Dario had to go to an event and therefore I had the opportunity to see the place without its master.

Officina is right above the butcher shop, and during a hot August night it offers the guests everything al fresco!

grill

The setting is very simple, there is no fancy stuff in Officina, two large tables where the guests mix and a huge grill where the drama and ecstasy of the night is played.

The menu of the feast starts with ground beef that has been jst caressed by heat, and is practically raw. It is served with rosemary, lemon and olive oil and delicious! It is sweet, very tender and leaves a very subtle aftertaste in your mouth.

Το πρωτο πιατο ειναι μοσχαρισιος κιμας, ισα ισα περασμενος απο το τηγανι, μια ανασα μονο! Στην φωτογραφια το βλεπετε με σελινο, που παει θαυμασια, μαζι με φλουδα λεμονιου και λαδακι της εληας. Γλυκισμα και αξεχαστο!

sushi2The green stuff that you see in the photo is celery, which goes really well with the meat.

Moving away from the introductory dish, we face a slab of wood on which the protagonists of the night rest. The costata, the panczanese and – of course! – the fiorentina!

platterThe costata is a  thick rib eye cut, and in the photo it is presented by Dante, the Master of Ceremonies in the Officina. .

Η κοστατα ειναι μοσχαρισια μπριτζολα, κομμενη χοντρη για να ειναι ζουμερη και με μπολικες ουσιες οταν σερβιριστει.

costata0The costata is first grilled flat and then on its side. Observe the marbled flesh!

costata1Once these wonderful cuts are ready, Angelo, the Chief of the Grill Station slices them for the guests.

angelo The costata was sweet, juicy, tender and without dripping blood, although it was cooked medium rare. The reason behind is tha t the meat in Tuscany is aged properly, about 6 days, so there is no blood or water in the flesh when it is cooked, but the absolute minimum.

costata2

We continued with the panzanese, a cut from the rump, that Dario grills and served also medium rare.

Συνεχιζουμε με την πανζανεζε, που ειναι μια εφευρεση του Νταριο, οσον αφορα το ψησιμο στα καρβουνα. Το κρεας ειναι αυτο που λεμε εμεις στρογγυλο. Και ο Νταριο το σερβιρει και αυτο ψημενο στα καρβουνα!

panzaneseObserve that the meat is lean here, no marbles!

panzanese1But is is juicy and full of flavours, although of course is not as tender as the costata!

And now the time has come for the Bistecca Fiorentina, the ultimate treat of the night.

marblesJust see how marbled the cut is! And how thick!

Η φιορεντινα ειναι ενα μια μπριτζολα κοντρα, οι αμερικανοι τη λενε τι μποουν, επειδη το κοκκαλο της ειναι σατ ενα μεγαλο ταυ.

platter2Angelo does a fantastic job and grills the Bistecca to perfection.

bisteca2The fiorentina is finished by grilling it on its side, and as you see it stands on its side quite comfortably!

bisteca3It was worth the wait! After almost 2 and a half hours the queen arived and she was in top form! Needless to say, you must eat everything! Including the fat bits, which are the best in my humble opinion!

Be aware! No salt, no peper or anything else is added to the meat after it is served. This is the secret of enjoying the real taste, texture and flavour of the meat. Another small secret for the enjoyment of the whole experience is to avoid eating bread and the baked potato that comes with the meat. They both fill you up when this is the last thing you want. Stick on the meat and the raw vegetables!

The feast lasted for approaximately four hours. Dario in his “menu” card says three hours, but this is on the low side. In any case, this type of extravagant eating requires time and very good company, and Dario’s guests are usually a very good company indeed!

There is not much else to say, but thank you to the team that put this all together: Marina, who inside the kitchen prepared everything to perfection, Angelo, the grill supreme master, Dante, the animator of the party, and Dario, and Kim who put everything together!

peopleGrazie e buonanote!

15 Σχόλια to “Officina della Bistecca – Dario Cecchini’s meat feast”

  1. despinarion Λέει:

    Buenos Aires Distrito federal arrived λεει εδω διπλα. Τι να σας πω αγαπητωτατε, υπεροχη η αναρτηση σας αλλα εχω φαει ΤΟ κρεας της ζωης μου την τελευταια εβδομαδα και θα θαυμασω τις φωτογραφιες με μια καπρεζε ινστεντ! Και να σας πωωωω.. ξεχασατε τη φωτογραφια εκει που τρωτε το κρεας.
    Και τωρα φευγει η κυρια απο τη μακελλερια. Μπουενδια!

  2. Ρούλα Λέει:

    δίστασα να γράψω από το πρωί που το διάβασα επειδή έχω ένα θεματάκι με το σενιάν,πείτε ότι είμαι άσχετη,ότι χάνω ,όλα τα δέχομαι!ο τρόπος όμως που τα παρουσιάζετε είναι μαγικός!τη δική μου φιορεντίνα μπορείτε να πείτε στον άντζελο να την αφήσει λίγο περισσότερο,παρακαλώ?και όχι να πει έρχομαι για την 4ωρη ευωχία!θα βολευτώ με το σέλινο!
    καλή εβδομάδα

    • panathinaeos Λέει:

      εδω θα σας προτρεψω να δοκιμασετε αυτο το υπεροχο κομματι κρεατος σενιαν, γιατι δεν εχει καμμια σχεση με τις “σολες” που προσφερουμε στην ελλαδα για μοσχαρι! δοκιμαστε το ετσι, γιατι μονο ετσι αναδεικνυονται οι γευσεις, τα αρωματα και η υφη του κρεατος! κι αν δεν σας αρεσει, το ψηνουμε και λιγο παραπανω!

  3. Γιαννα Λέει:

    Συμμεριζομαι με καθε τροπο την ευωχια της απολυτης κρεατοκαταναλωσης.Αλλα…θα συμφωνησω με την Ρουλα.Εχω ενα θεματακι με το ωμο κρεας και λυπαμαι που δεν θα δοκιμασω αυτη την φορα.Στην γειτονια της Γιαννας κατοικοεδρευουν μερικοι ναοι του ψητου κρεατος και ανεβαζουν το κασε της συμπαθους ταξης των ιατρων-μικροβιολογων στην ανιχνευση της χοληστερινης.Βεβαια η ποιοτητα του κρεατος και ο τροπος προετοιμασιας ειναι ολιγον αμφιβολου για μενα αλλα ο κοσμος συρρεει καθημερινως και η μυρωδια της τσικνας μαζι με τους καπνους του θυσιαστηριου ειναι προκληση.Θα προτιμησω την συντροφια σας λοιπον αλλα ενα τοσο δα κρεατακι καλοψημενο μπορω να εχω;Καλη μερα.

    • panathinaeos Λέει:

      λοιπον η γειτονια της γιαννας θα πρεπει να ειναι καλυβια ή βαρη;
      σε καθε περιπτωση σας προτρεπω καλη μου φιλη να δοκιμασετε αυτο το υπεροχο κρεας ετσι οπως το τρωνε οι τοσκανοι απο την εποχη των ετρουσκων! δηλαδη σενιαν οπως λεει και η ρουλα! η διαφορα ειναι πολυ σημαντικη για να την περασετε ετσι! ουτε και υπαρχει καμμια συγκρθση με τα ελληνικα μοσχαρια! κι αυτο περισσοτερο επειδη το κρεας δεν σητευει σωστα – το σενιαν απαιτει μακρα και ορθη σητευση πριν την καταναλωση!

  4. orfia Λέει:

    ..Οπως θα καταλαβατε …δασκαλε η αγαπητη ομηγυρις θελει μεζεδακι καλοψημενο..συμπεριλαμβανομενης και εμου….!!!!
    Φροντισατε παρακαλω….!!!

    Καλημερες…

    • panathinaeos Λέει:

      α πα πα πα πα !!!!! εδω πλεον προκειται περι συνομωσιας ολων!!!! βρε παιδια πιστεψτε με, κατι τετοια μου λεγανε και φιλοι και συγγενεις, μεχρι που εφερα μια πανζανεζε (στρογγυλο) απο τον Νταριο και το εψησα αλα Αντζελο, και οι προσκεκλημενοι δεν μπορουσανε να σταματησουνε να τρωνε τα σενιαν! και πρωροι απο ολους τα νεα παιδια! που εκτοτε μου λενε καθε φορα που με βλεπουν “ποτε θα φτιαξεις εκεινο το ωραιο ψητο;”

  5. DespinaK. Λέει:

    κιμάς σχεδόν ωμός;; Θα με ενδιέφεραν οι λεπτομέρειες.
    Να είσαι καλά.

    • panathinaeos Λέει:

      δεσποινα, το εγχειρημα απαιτει εξαιρετικο μοσχαρισιο κρεας, καλα σητεμενο – το καλυτερο κομματι για κυμα ειναι η λαπα (κοιλια) αλλα αυτο ειναι και θεμα προτιμησης… οτο κρεας κοβετια με το χερι, οχι με τη μηχανη, με μεγαλα μαχαιρια στην αρχη και μετα με τη μετζαλουνα… η υφη του κυμα κομμενου με το χερι ειναι ασυγκριτη
      αφου το κοψουμε προσθετουμε λιγο ελαιολαδο, λιγο αλατι και πιπερι, λιγο λεμονι, και το περναμε απο πολυ ζεστο τηγανι η σχαρα για ενα λεπτο
      το πιο πρακτικο ειναι να κανουμε ενα μεγαλο χοντρο μπιφτεκι και να το αφησουμε ενα λεπτο σε καθε μερια
      ενω στο ταρταρ βαζουμε ολα τα καλα του κοσμου, εδω επικρατει ο μινιμαλισμος
      οταν σερβιρεις, παει πολυ ο μαιντανος, το σελινο, και λιγη φλουδα λεμονι
      καλη απολαυση

  6. ΓΙΑΝΝΑ Λέει:

    ομολογω οτι εντυπωσιαστηκα,αλλα θα αφησω αναπαντητη την πρωτη προταση για το μυστηριο της υποθεσης.Ειμαι ο τελευταιος ανθρωπος που θα καταναλωσει τα κρεατα αυτων των ναων πλην ελαχιστων εξαιρεσεων που κρινω μονη μου.Στελνω μια χαμογελαστη καλησπερα και που ξερεις μπορει καποτε οι γευστικοι μου καλυκες να ανακαλυψουν και το σενιαν.

  7. natalia Λέει:

    θέλω κι εγώ να παίξω στο drama and ecstasy of the night… κυρίως με την πανζανεζε…

    πού τα βρίσκεις!

  8. CrazyTourist1 Λέει:

    Αγαπητέ οικοδεσπότα, τρελαίνομαι για ελαφρώς ψημμένο κρέας και σε συνδυασμό με την παρουσίαση, η ανάρτηση σας με ξετρέλανε!! Μου τρέχουν τα σάλια! Σας χαιρετώ…Την καλησπέρα μου!


Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 70 other followers

%d bloggers like this: