Snack (Meze) with cured meat (Pastirma) and cheese (Formaela) – Μεζες με παστουρμα και φορμαελα

Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2009

Today I offer a snack for the brave ones!

Σημερα εχω ενα μεζε για τολμηρους!

Formaela is a cheese I like very much. It is made of goat’s milk in central Greece, near Delphi, and is whitish, firm and slightly salty. I combine it with the powerhouse of pastirma, a cured meat that can knowck you out of your traditional senses. Zucchini and mushrooms are brought in to mediate and tone down the excitement.

Η φορμαελα ειναι ενα απο τα τυρια που μου αρεσουν πολυ, και ετσι σκεφτηκα να την παντρεψω με τον παστουρμα σε ενα ατελειωτο τανγκο γευσεων και αντιθεσεων, χρησιμοποιωντας τα ακαματα κολοκυθακια και τα μεταξενια μανιταρια σαν θυλακες ανακωχης στην παλη των γευσεων και των αισθησεων.

Κοβουμε τα κολοκυθακια σε λετπες φετες και σωταρουμε. Το ιδιο και με τα μανιταρια. Ο στοχος ειναι να φυγουνε τα υγρα χωρις να ξεραθουνε.

Κολοκυθακια ομορφα και τρυφερα

Κολοκυθακια ομορφα και τρυφερα

Στη συνεχεια, κοβουμε σε λετες φετες τον παστουρμα και τη φορμαελα, τις δυο γεννητριες γευσης και απολαυσηε του μεζε.

Παστουρμας και Φορμαελα

Παστουρμας και Φορμαελα

Ηγγικεν η ωρα της συνθεσης! Με τα γνωστα πενταγωνικα φορμακια θα παιξουμε παιχνιδι τωρα, στρωση στρωση μεχρι την κορυφη, οπου θα εχομε φορμαελα! Ο μοναδικος περιορισμος ειναι να βαζουμε τον παστουρμα και την φορμαελα μαζι, σευγαρακι δηλαδη σε καθε στρωση.

Οι πρωτες στρωσεις

Οι πρωτες στρωσεις

Συνεχιζουμε με παστουρμα φορμαελα μαζι και μετα μανιταρια.

Μανιταρια μεταξενια

Μανιταρια μεταξενια

Και προσθετουμε φορμαελα παστουρμα!

Το προσιουτο της ανατολης!

Το προσιουτο της ανατολης!

Κλεινουμε με φορμαελα, φουρνιζουμε για 20 λεπτα σε φουρνο 200 βαθμων κελσιου, και ειμαστε ετοιμοι!  Βγαζουμε απο το φουρνο και αφηνουμε να ηρεμησει για μιση ωρα. Αφαιρουμε το φορμακι και σερβιρουμε.

Ετοιμο το μεζεδακι!

Ετοιμο το μεζεδακι!

Οσοι πιστοι λοιπον προσελεθετε χωρις καμμια διαμαρτυρια, με μπολικο ουζο στο τραπεζι, καλη παρεα και αφθονο χρονο προς απολαυσιν! Χρειαζεσθε επισης ενα πολυ κοφτερο μαχαιρι και προστασια απο τις εφορμησεις των συνδαιτημονων!

Λεπτομερεια

Λεπτομερεια

Αστα λα βιστα!

51 Σχόλια to “Snack (Meze) with cured meat (Pastirma) and cheese (Formaela) – Μεζες με παστουρμα και φορμαελα”

  1. despinarion Says:

    A! Το ηξερα οτι κατι θα σκαρωνατε το Σαββατο. Ακομα και τα τσερκια βγηκαν και αγκαλιασαν το λαχταριστο μεζε. Ενα τετοιο μαγειρικο κατασκευασμα δινει απολυτα υποσταση στον τιτλο αυτου του μπλογκ.
    Η σχετικη ερωτηση για μαθαινουμε κιολας, τι διαμετρο περιπου εχουν τα τσερκια. Τα εκτιμω στους 10 ποντους περιπου.. για ατομικη μεριδα. Κανω λαθος; Μ’αρεσει η μαγειρικη σας γιατι παρ’ολο που συνδιαζει πολλες γςυσεις δεν παυει ποτε να μου δινει την αισθηση του μινιμαλ. Και θαθελα να κανω πρακτις σ’αυτο τον συνδιασμο γιατι μια ταση προς το συνδρομο του κερατος της αμαλθειας την εχω και τελικα με κουραζει.
    Χαιρετω τον σεφ και την ομαδα γκρεκα.

    • panathinaeos Says:

      καλησπερα σας στας αμερικας!
      απευθυνω θερμο χαιρετισμο πτος την διευθυντρια Αμερικης και Αλασκας και σας συγχαιρω για την αναληψη των καθηκοντων σας!
      ευχαριστω για τα καλα σας λογια, που εν προκειμενω αναδεικνυουν μια σημαντικη διασταση του μαγειρικου εγχειρηματος, κατα ποσον δηλαδη και μεχρι ποιου σημειου οι συνδυασμοι των υλικων δεν αποτρεπουν την διακρισιμοτητα των γευσεων!
      θελω να ελπιζω οτι εχετε δικηο, οτι οντως η κουζινα μου ειναι μινιμαλ με αυτην την εννοια, του σεβασμου προς την διακρισιμοτητα των γευσεων!
      θα ηθελα ομως να προβω σε μια μικρη διορθωση: ειμεθα η μεσογειακη ομαδα ημεις (Ανουκ, Μονικα, εγω) καθοσον ειμεθα και απευθειας απογονοι ολων των μεγαλων αποικιστων που εχτισαν την ΜΑσσαλια, το Αγκριτζεντο, το Βυζαντιο, και τοσα αλλα!
      με δυο λογια, το μπινελικ ατελιε ισορροπει επι σκοινιου πολιτιστικης ιστοριας ανω των 2500 ετων!

      • despinarion Says:

        εχω και νοτια αμερικη σερ;
        Μα φυσικα και αναλαμβανω, αλλα δεν αποποιουμαι τον τιτλο μεσογειακια γιατι αν μου τον στερησετε θα τα μπηξω και δεν ειναι σωστο να τα μπηγουμε στο σοβαρο μας ατελιε.
        Μα φυσικα το μινιμαλ το θεωρω προτερημα και το θαυμαζω. Δυστυχως εχω προβλημα να το εφαρμοσω. Κατσε τωρα να σου ριΨω κι ενα μπινελικι για να δικαιολογησουμε και την ονομασια μας!
        ΡΕ σε ρωτησα τι διαμετρο εχει το γ.. το τσερκι, θα μου πεις??? Πφφφ!
        Και τωρα επανερχομαι, ισιωνω μουρη, παιρνω χαμογελο και παω να μαγειρεψω ενα μινιμαλ πιατο. Πλαταρια πουλιων με σαλτσα ταρταρ. Αβε(τε)

      • panathinaeos Says:

        πω πω πω !!!!
        σι ιζ α χοτ μπειμπ!!!!
        βρε Ιζαμπελ Διευθυντρια μου, Αμερικης ειπα, αρα και Βορειου και Νοτιου και εβαλα και τσοντα την Αλασκα για δωρο!
        ποιος θα τολμουσε ποτε να αφαιρεσει τιτλο απο την Διευθυντρια Αμερικης++++…..;;;;;;;
        ασε που και κοτζαμ Χιο σου εδωσα στο πορτοφολιο, τι αλλο να κανω ο Χριστιανος;
        το υπεροχον τσερκι εχει διαμετρον 7 περιπου εκατοστα
        καλα μαγειρεματα!!!

  2. Ρούλα Says:

    πω,πω μεγαλεία ο παστουρμάς!!!μπήκε και στο ατελιέ ως προσιούτο της ανατολής!!!!μου άρεσαν οι εκφράσεις
    «θύλακες ανακωχής» και «γεννήτριες γεύσης»,ποίημα κάνατε το μεζεδάκι,εύγε!
    αντιχαιρετώ την οικοΔέσποινα του μεγάρου
    καλή εβδομάδα σε όλους

  3. despinarion Says:

    Τεσεκιρ εντερεμ και μιλ μερσι μον σερ σεφ μπος τοπ εΓΚΖεκιουτιβ ντελ εκολ ντυ μπινελικ ατελιε τωρα μπορω να αποσυρθω στα καθηκοντα μου η χοτ μπουκοβο-μπεϊμπ. Καλο σας βραδυ γλυκο μου τριο μεντιτερανεο.

  4. natalia Says:

    προσερχομαι αδιαμαρτυρητα…

    καμια θεση διευθυντικη εχει μεινει για μενα ή άργησα?

    ωραιος ο παστουρμας…

  5. orfia Says:

    Gooood eeevening σε ολη τη μακεδονια, στερεα ελλαδα, νησια του αιγαιου καιβαλε…Τι πανδαισια των χρωματων και των γευσεων…ειναι αυτη….!!Βεβαια με το παστουρμακι…εχω ενα μικρο problemaki,…αλλα επειδη εγω δεν κωλωνω με τετοια…θα το επιχειρησω..αγαπητη μου ομαδα και σεβαστε μου ντοκτορ…!!!Και οταν θα το δοκιμασω θα σας πω τα αποτελεσματα να παρω και καλο βαθμο..!!Σας ασπαζομαι….κοινως πολλα φιλια

    Ανουκ

  6. Penelope Says:

    Πω-πω….Τολμηρή δεν ξέρω αν είμαι, αλλά τούτο δω με κάνει να θέλω να ξεπεράσω τα όρια. Εχω και σουτζουκι νεο-αποκτηθέν, μήπως να το συνδύαζα με κάποιον τρόπο;

    Κι” αν τύχει να έχετε χρόνο και περάσετε απο τον χώρα μου, ένα μικρό δωράκι θα σας περιμένει.

    • panathinaeos Says:

      χιλια ευχαριστω για το υπεροχο δωρακι, εφτιαξα ειδικη σελιδα, αλλα δεν ξερω ακομη πως να το αναρτησω στην κεντρικη σελιδα – θα το πραξω με την πρωτη ευκαιρια!
      οσο για το σουτζουκι, πρεπει να ειναι τρυφερουδι, για να μπορει να κοβεται χωρις να λιωνει τα παρακειμενα! καλη επιτυχια!

  7. Lydia Says:

    Πω πω μούρλια φαίνονται!
    Να ρωτήσω… σε περίπτωση που δεν έχουμε φορμάκια σε τι σκέυος μπορώ να το κάνω? Σε φόρμα κουμπωτή?
    Πολύ νόστιμο το μπλογκ, συγχαρητήρια!

  8. DespinaK. Says:

    ΟΚ. Καταφερες να μας εντυπωσιασεις για πολλοστή φορά.
    Υποκλίνομαι.

  9. Ρούλα Says:

    άνοιξα το ατελιέ για να ποτίσω τα αρωματικά φυτά
    και τι να δώ! αιτήσεις για εγγραφή,δωράκι,τι χαρά!!
    προς το παρόν κερνάω γλυκάκι,μέχρι να επιστρέψετε και να υποδεχθείτε με το μοναδικό σας τρόπο τις νέες συμμαθήτριες!!!γιούπι!

  10. Ρούλα Says:

    καλησπέρα,καλησπέρα
    ακόμη περιμένω τη διεύθυνση Ανούκ για να στείλω τα γλυκά!!όχι τα διαδικτυακά αλλά τα «ζωντανά».
    μια σκέψη ήταν με το κτελ και να σας έλεγα να πάτε να τα πάρετε αλλά από την άλλη γνωρίζω ότι λόγω απόστασης του κτελ από το κέντρο θα σας έβγαινε ξινό!περιμένω…
    μέχρι τότε αφήνω στη σάλα(έτσι τη λέμε εδώ) καργιοκίτσες παπαπαρασκευά που είναι και αυτές ξακουστές!

    • orfia Says:

      Ρουλακι χαρα μου το κτελ δεν ειναι το δυσκολο, απλα ο δασκαλος πρεπει να επικοινωνησει με σενα και με μενα που εχει τα μεϊλ μας για να συνεννοηθουμε..να μην το δωσω εδω. Αλλα και παλι να μην γινει , ειναι σαν να μας ταστειλες γιατι η προσφορα μετραει καρδια μου..!Ειναι υπεροχες αυτες οι διαδικτυακες σχεσεις τελικα…!!!!Φιλουρεςςςς πολλες.Και εννοειται οτι περιμενουμε να κατεβεις…να σε ξεναγησουμε στο μουσειο και οπου αλλου θες.
      Αντε παλι καναμε καταληψη στο atelier…:)

      • panathinaeos Says:

        Ανουκ ασε τις γαλυφιες και κατσε ησυχη! μια φορα εγελαστηκα και δεν ξαναγελιεμαι!
        η μνημη απο τις τουλουμπιτσες ειναι ακομη ζεστη!

    • panathinaeos Says:

      μεχρι και στο λιμανιο θα παω για να παραλαβω τα γλυκακια! δωσε το σημα και εφτασα! οχι, θα τα αφησω στην Ανουκ να τα ξεσκισει, οπως τις τουλουμπιτσες!

      • orfia Says:

        ..Δασκαλε να πω οτι εντρεπομαι….να πω οτι ειμαι λιχουδα…. ολα τα παραδεχομαι…αμαρτησα…με συγχωρειτε…ζητω ταπεινα συγνωμη…Αλλα..δεν θα σας αφησω να φατε μονος σας τα γλυκα της Μονικαααααα!!!!Θα πεσω μεχρι εσχατων…χαχαχαχα!!αλλα τις τουλουμπιτσες…θα τις τιμησωω.οχι παιζουμε..!!!
        Σας ασπαζομαι…(γλυκα λογω τουλουμπας…)

      • panathinaeos Says:

        α πα πα πα!!!!
        Ανουκ παιδι μου, τρεχουνε τα σιροπια και τα κυνηγαμε!!!
        ουτε σταγονα δεν θα παει χαμενη!!!

      • orfia Says:

        …Καλα το παραπανω σχολιον ..πηγαινε εδω…. αλλα ειπαμε οι ζεστες…!!! :) :) :)

      • panathinaeos Says:

        μηπως θα πρεπει να επικοινωνησομε με την Μονικα για τις λεπτομερειες της αποστολης του «δεματος»;

      • orfia Says:

        Για πολλοστην φορα….παλι λαθος εκανα..εδω πηγαινε η πιο πανω..απαντησις….:(

      • orfia Says:

        ..και οχι τιποτε αλλο θα μπει το Δεσποινακι και θα μπερδευτει με τις απαντησεις ασανσερ και θα μας ρωταει τι πινουμε ..παλι….!!! Λοιπον αναμενω …νεα περι του «δεματος»…:)

      • Ρούλα Says:

        το γάντι το σήκωσα
        μεσιέ λε πγεζιντάν(όχι παίζουμε) στο λιμανάκι της Ανούκ αύριο αγκυροβολεί κάτι και για εσάς.επικοινωνήστε με τη γλυκυτάτη συμμαθήτρια παρακαλώ για τα περαιτέρω!!!
        θα το πάρω προσωπικά αν δεν επικοινωνήσετε και θα ξεσηκώσω το ατελιέ σε κατάληψη διαρκείας!!!!

      • panathinaeos Says:

        προσφιλεστατη μου Μονικα, βεβαιως! δεν υποθετω τιποτε, θα επανελθω μετα την επικοινωνια με την Ανουκ

  11. despinarion Says:

    Καλα προσπαθω να καταλαβω απο τα συμφραζομενα αλλα εχει πεσει πολυς γριφος. Τι πινετε και δε μας δινετε; Το μονο που ειναι σιγουρο ειναι οτι τρωτε γλυκα και γλυκαινεστε. Βρηκα στο ψυγειο μου μια μινι πανακοτα 2 εκ Χ2 εκ και παρηγορηθηκα. Παω τωρα να γλυψω και το πιατακι, ισως να φαω και το πιατακι! Καλημερα σας ομαδα της μεσογειου.

  12. orfia Says:

    :) :) :) Και που να σφιξουν οι ζεστες Δασκαλε..!!!

    • panathinaeos Says:

      το ελλειπτικον της διατυπωσεως σας αγαπητωτατη Ανουκ δεν μου επιτρεπει αναδιπλωσιν και επεκτασιν επι του επιστητου! θα μεινω με τα σιροπακια μου φαινεται!

      • orfia Says:

        δασκαλε για μενα το λεω…..οι ζεστες…μου κανουν κατι..τις….και λεω οτι θελω….χαχαχαχαχα!! Εχετε δικιο…ηταν ελλειπης η διατυπωσις προς αποφυγην παρεξηγησεων..χαχαχα!!!:)

        Σας ασπαζομαι….

  13. orfia Says:

    Ε ναι!!!! δεν βλεπετε πως το περιμενω ….πως και τι.!!!??

  14. Ρούλα Says:

    δεν ξέρω τι να πρωτογράψω από τη χαρά μου!!!
    ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά γιατί… ξέρετε εσείς!!!δένω σιρόπια και επανέρχομαι!!

  15. Marthaki Says:

    Υπεροχο το μπλογκ σας !!!! Σας ευχαριστω πολυ για ολες τις νοστιμες συνταγιες, τα ταξιδια, την πολιτιστικη και κοινωνικη μορφωση.
    Ειμαι Θεσσαλονικια, αλλα φυτευμενη στο Σικαγο.
    Επειδη δεν νομιζω οτι μπορω να βρω φορμαελα, μηπως θα ξερατε τι τυρι θα μπορουσα χρησιμοποιησω?
    Φυσικα θα ξερεται ποσο πολυ εμεις στη Θεσσαλονικη αγαπαμε το μπαστουρμα……

    • panathinaeos Says:

      Καλημερα απο την Ελλαδα Μαρθακι!
      Εχω συγγενεις στο Σικαγο και χαιρομαι που εισαι σε τοσο ομορφη πολη!
      Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια, και ελπιζω να ερχεσαι συχνα στη συντροφια.
      Απαντωντας στην ερωτηση σου, εκεινο το τυρακι που παει πολυ επισης ειναι το κασερι. Να μην ειναι ομως πικαντικο.
      Αν δεν βρεις κασερι, παρε ενα ιταλικο τυρακι, προβολονε, παει μουρλια.
      Στην χειροτερη των περιπτωσεων, οποιοδηποτε κιτρινο τυρι που δεν εχει πολυ αλατι ουτε και εντονη γευση μπορει να δουλεψει.
      Καλη επιτυχια, και παρακαλω πολυ να μας πεις τι εκανες και τα αποτελεσματα.

      • Marthaki Says:

        Καλημερα απο το Σικαγο. Ναι εχετε πολυ δικαιο ειναι υπεροχη πολις το Σικαγο. Δεν εχω κανενα προβλημα για να βρω κασερι, αλλα για καλη ποιοτητα μπαστουρμα? Δεν ξερω…..Θα το φτιαξω με προσουτο. Σας ευχαριστω πολυ!!!

      • panathinaeos Says:

        Και το προσιουτο ειναι ενταξει, ευχομαι καλη επιτυχια Μαρθα, και αναμενω τα αποτελεσματα!


  16. Να μαι! Έχασα πολλά αλλά ήρθα την κατάλληλη στιγμή! Ωραιότατος μεζές! Θα τον δοκιμάσω με κολοκυθάκια από το μποστάνι! ;)
    Καλη μας όρεξη!
    Την καλησπερα μου!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 78 other followers

%d bloggers like this: